COMPLICATIES BIJ FILLERS

Op de afdeling dermatologie van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam houdt cosmetisch arts KNMG Tom Decates een complicatiespreekuur voor injectables. In deze column legt Tom uit wat nu precies een complicatie is én haalt hij een situatie aan uit de praktijk.

Is een blauwe plek na een fillerbehandeling een complicatie?

Blauwe plekken kunnen altijd optreden en noemen we geen complicatie. Bultjes kunnen dat wel zijn. Deze bultjes bestaan uit de filler waar het lichaam dan een kapsel omheen heeft gemaakt. Doordat er de laatste jaren steeds meer fillers worden ingespoten, neemt ook het aantal complicaties toe. Dit geldt voor zowel de permanente als de goede, oplosbare fillers (hyaluronzuurfillers).

"Op het spreekuur meldde zich een dame van 35 met pijn, roodheid en zwelling van de lip, een dag na haar behandeling. Ze was een half jaar geleden behandeld met 1 ml filler, waarvan ze het merk niet meer wist en het kostte haar maar 200 euro (If it’s to good to be true, it probably is!). Ze had een dag ervoor nogmaals 1 ml in laten spuiten, maar durfde met haar klachten niet meer terug te gaan. Via haar huisarts was ze bij ons op het spreekuur terecht gekomen."

De kenmerken van een echte complicatie door een filler

Roodheid, zwelling, pijn, abcesvorming en bulten. Wanneer je bovenstaande klachten hebt, kun je terecht op het complicatiespreekuur.

"We maakten een echo om vast te stellen wat het probleem was en om welke filler het ging. Als snel zagen wij dat het gelukkig ging om een oplosbaar hyaluronzuur."


In de wiemooiwilzijn podcast spreekt Sietske met cosmetisch arts Tom Decates en plastisch chirurg Frank Niessen over complicaties met fillers.


Filler oplossen met hyaluronidase

Complicaties met hyaluronzuur kunnen worden opgelost met het enzym hyaluronidase. Dit kunnen we precies op de juiste plek inspuiten, tijdens het aanprikken maken we een echo om te kijken waar het naaldje terecht komt. De oorzaak van complicaties bij fillers is in 50% een verkeerde injectietechniek, een verkeerde indicatie of het gevolg van injectie bij reeds aanwezige permanente fillers. De andere helft is product gerelateerd, hiernaar wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan.

"We konden dus goed zien waar de filler zat en met het enzym hyaluronidase hebben we de filler opgelost. Complicaties met oplosbare, hyaluronzuur fillers kunnen ontstaan doordat er teveel product wordt ingespoten, of dat een bloedvat wordt dichtgedrukt of wanneer de filler in een bloedvat wordt gespoten. In alle gevallen kunnen we dat probleem oplossen. Deze dame voelde verlichting, direct na de behandeling en liet twee weken later via de app weten dat ze geen klachten meer had."

Complicaties met oplosbare, hyaluronzuurfillers veroorzaken het grootste deel van de complicaties die gezien worden op het spreekuur. Waar dit 10 jaar geleden nog door permanente fillers werd overheerst, is nu 60% hyaluronzuur filler complicaties.

Complicaties met permanente fillers

Permanente fillers zien de artsen op het complicatiespreekuur steeds minder. Dat is ook logisch, deze zijn op grote schaal in Nederland toegepast tussen 2000 en oktober 2006, het moment dat het gebruik door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontraden werd. Sinds 1 januari 2015 is het gebruik van permanente vulmiddelen daadwerkelijk verboden in Nederland.

Indien de complicatie is veroorzaakt door een permanente filler, kan deze behandeld worden met de warmte van een laser die het materiaal weer vloeibaar maakt. Hierna kan het gemakkelijker worden weggehaald door met een naald een opening te maken in de huid. Vaak zijn voor het verwijderen van alle typen permanente vulmiddelen meerdere behandelingen nodig. In een enkel geval moet er uiteindelijk nog een chirurgische behandeling plaatsvinden.


Wist je dat er een DNA test bestaat waarmee de genetische aanleg kan worden aangetoond die een verhoogde kans op ernstige complicaties door fillerbehandelingen geeft?

Lees hier meer over de Bsure Medical DNA test.


Vorige
Vorige

OVER MICRONEEDLING

Volgende
Volgende

DEBBIE KESKIN