Exit hyaluronpen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) komt tot de conclusie dat behandelingen met de hyaluronpen en demesogun vanaf nu worden gezien als voorbehouden handelingen en daarom alleen uitgevoerd mogen worden door een arts of onder verantwoordelijkheid van een arts.

De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) is verheugd met de uitkomst, omdat de overheid daarmee het standpunt van de NVCG onderschrijft. De vereniging roept al sinds 2019 beleidsmakers op om in actie te komen ten einde de consument te beschermen tegen de soms zeer ernstige complicaties die kunnen optreden na ondeskundig gebruik van de genoemde technieken door onder meer schoonheidsspecialisten.

Voorbehouden handeling

Voor het gebruik van fillers en Botox met behulp van een spuit en een naald is de wetgeving al langer duidelijk: deze handelingen zijn voorbehouden aan bevoegde en bekwame artsen, zoals de cosmetisch arts KNMG, plastisch chirurg en dermatoloog. Voor het gebruik van de mesogun en de hyaluronpen was dit tot nu toe niet volledig helder. De hyaluronpen is een naaldloze injector die middels gecomprimeerde lucht of gas de huid kan binnendringen om fillers in te brengen. Een mesogun is een apparaat waarin een naald wordt gezet om filler in de huid te injecteren. Omdat het heelkundige handelingen zijn waarbij de huid gepenetreerd wordt, vindt de NVCG dat het voorbehouden handelingen betreffen. De overheid is nu ook tot deze conclusie gekomen.

In juni 2019 waarschuwden we consumenten voor behandeling met een hyaluronpen. Lees artikel van RTL en bekijk de video hier.

Vorige
Vorige

Het zit niet in mijn hoofd, maar in mijn DNA. Uitslag filler DNA-test is positief.

Volgende
Volgende

Genetische aanleg voor filler complicaties ontdekt