Zonder masker van fillers en botox

Leestijd 4 minuten

Ik kreeg een facereading van psycholoog Chaja Kruijssen 

Het voelt als een dapper besluit, om voortaan zonder botox en gerimpeld door het leven te gaan. Het lijkt een statement tegen het verwrongen schoonheidsideaal en een keuze die om legio redenen te valideren is. Wrang is het wel. Ik ben niet de enige die het gevoel heeft zich te moeten verdedigen als je besluit niet (meer) mee te doen. Ik ga gelukkig vrij onopgemerkt door het leven, maar ben je een publiek persoon en heb je rimpels, dan kun je rekenen op stevige kritiek. Zelfs het niet dragen van make-up is door Pamela Anderson een statement geworden, waar ze voor bejubeld en om bekritiseerd wordt. 

Zonder masker van fillers en botox

Ik heb het moeilijk met mijn spiegelbeeld. Door het jarenlange en overmatige gebruik van fillers en botox heb ik mezelf de kans ontnomen om mee te groeien met mijn rimpels. Als ik naar mezelf kijk in de spiegel, wat ik bewust niet al te vaak doe, kan ik me maar moeilijk vereenzelvigen met mijn ‘nieuwe’ gezicht. Ik voel me bloot en kwetsbaar zonder masker van fillers en botox

De focus ligt hier al een tijd op het innerlijk en daarin ligt de vrije vrouw verscholen die ik ambieer te zijn, maar het laatste stukje zelfacceptatie is op z’n zachtst gezegd, uitdagend. Ik wil me vrijmaken van hoe ik denk er uit te moeten zien, want het dwingende schoonheidsideaal heb ik weliswaar aangenomen en geïnternaliseerd, maar houd ik zelf in stand. Er is hoogstwaarschijnlijk verder niemand die wakker ligt van mijn rimpels.  

Je gezicht laten lezen

In mijn zoektocht naar zelfacceptatie stuitte ik op facereading, ofwel Mian Xiang. Dat is een eeuwenoude leer gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde, waarmee de lichamelijke en geestelijke toestand van het gezicht afgelezen kunnen worden. 

Nu lees ik zelf zo ook het een en ander van mijn gezicht af. Ik lees gebroken nachten, als ik naar de wallen onder mijn ogen kijk en ik zou ook wel eens wat meer water mogen drinken, vertelt mijn droge huid me. Facereading belooft een veel diepgaander inzicht. In je gezondheid, maar vooral in wie je bent, waar je voor staat in het leven en of je op het juiste pad zit. 

Ik heb in mijn leven wel een paar verkeerde afslagen genomen. Ik heb het gevoel dat ik inmiddels de goede kant op ga. Ik ben benieuwd of facereading me daar in kan bevestigen. Of een zetje in de juiste richting kan geven. 

Onderweg naar mezelf

Onderweg naar jezelf, zo heet de praktijk van psycholoog Chaja Kruijssen. Dat lijkt mij een goede stop onderweg-naar-mezelf. Chaja is public speaker en face reader, opgeleid in psychologie, psychosynthese en familie-opstellingen. 

We spreken af in haar praktijk in Amsterdam-Zuid. Ik ben enorm nieuwsgierig naar de techniek van facereading, maar hoop ook op een ‘reading’ van mijn gezicht. Chaja stelt niet teleur. Ze kijkt met eenzelfde analyserende blik naar mijn gezicht als dat een cosmetisch arts zou doen. Wat ze opmerkt, komt wel vanuit een totaal ander perspectief. Er volgt geen advies over het wegmaken van rimpels, maar ze kijkt en verwondert zich, over de lange rimpels die over mijn voorhoofd lopen. “Mooi, zegt ze. “Dat de rimpels onafgebroken doorlopen, betekent dat je leerprocessen hebt doorlopen.” 

Mijn ogen hebben vuur en verklappen mijn positieve kijk op het leven. Mijn stevige neus, waar ik zelf onzeker over ben, geeft richting en doelgerichtheid aan. De inkepingen in mijn oren zijn gevormd door gebeurtenissen in mijn kinderjaren. Het feit dat ze nu op gelijke hoogte staan met mijn ogen, betekent dat ik nu doe wat bij mij past. De lijnen naast mijn neus, de ‘purpose’ lijnen, geven aan dat ik op het juiste pad zit. Dat ik bezig ben met mijn bestemming en mijn unieke bijdrage aan het grotere geheel. 

Met een voldaan gevoel loop ik bij Chaja de deur uit. In de lift hangt een spiegel, ik kijk naar mijn gezicht en gniffel. Ik zweer het je, ik voel me mooier dan ik me ooit na een cosmetische ingreep heb gevoeld. 

Wat is facereading?

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde staat alles in verbinding met elkaar, zoals de organen, de seizoenen en de elementen. Als er ergens een disbalans is, verstoort dat de levensenergie en kun je klachten en ziekten ontwikkelen. In tegenstelling tot de Westerse geneeskunde, die voornamelijk gericht is op de behandeling van symptomen, ligt de focus in de traditionele Chinese geneeskunde op preventie. 

Bij Mian Xiang, de Chinese art of Face reading, wordt gekeken naar het gezicht om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te diagnosticeren. Je gezicht is een communicatiemiddel en vertelt door de vorm, de rimpels en de staat van de huid ‘jouw verhaal’. Zo zeggen de grootte, de vorm van je gezicht en je gezichtskenmerken ook iets over je talenten en uitdagingen in het leven.

Energetische facelift

Je rimpels vertellen dus een verhaal. Waar de rimpels zitten en hoe diep ze zijn, geeft aan waar disbalans is. Heb je bijvoorbeeld een verticale lijn tussen je wenkbrauwen? Dan doe je er goed aan om eens te onderzoeken of je onderdrukte woede hebt. Uit je frustraties! Verticale lijnen boven je lippen? Dan ben je een verzorgend type en stel je de behoeften van anderen boven die van jezelf. 

Als je je eenmaal bewust bent van de emoties die de rimpels veroorzaken, kun je door aan de slag te gaan met die emoties, de rimpels ook daadwerkelijk verminderen. Zie facereading als een energetische facelift. En als dat zo is, hebben we dus helemaal geen botox meer nodig om rimpels te verminderen en werken we ook aan ons mentale en algehele welzijn. 

Je oorspronkelijke gezicht

Volgens Chaja wordt je geboren met jouw oorspronkelijke gezicht, dat gedurende je leven kan veranderen door je omgeving, je ervaringen en bijbehorende emoties en je leefwijze. Het doel van facereading is dat je jouw oorspronkelijke gezicht laat zien aan de wereld. Dat wil zeggen dat je jouw authentieke zelf vindt, je kwaliteiten uitdrukt in het leven en dus jouw eigen Gouden Pad bewandelt.

Worstel jij ook met uiterlijkheden en heb je behoefte aan een ander perspectief? Ik kan je facereading van harte aanbevelen. Ik vond het een heel bijzondere en waardevolle ervaring. Ik heb er kracht uit gehaald. Daar zijn mijn rimpels niet mee weg, maar ze lijken wel een stuk minder aanwezig. Alleen al omdat ik met een zachtere blik naar mezelf kijk. Een afkeurende blik vraagt tenslotte ook om meer spierspanning dan een liefdevolle blik.

Vraag een facereading aan

Wil je meer weten over facereading of een afspraak maken met psycholoog Chaja Kruijssen? Op haar website onderwegnaarjezelf.nl vind je meer informatie en haar contactgegevens.

Vorige
Vorige

FAQ the doctor met Felicia Smits (podcast)

Volgende
Volgende

Wat je moet weten over botox